Omien hautajaisten suunnittelu

Omien hautajaisten suunnittelu

Oma kuolema on kipupiste. Asia joka mielellään jätetään huomiotta. Kuolemaa ja omia hautajaisia miettiessä mieleen hiipii herkästi ajatus, mitä tapahtuu jos suunnittelen omia hautajaisiani ja kirjoitan toiveitani ylös. Onko se kuin kutsuisi kuolemaa? Entä jos järjestää hautajaisiin liittyviä asioita ennalta, tuoko se kuoleman tapahtuman lähemmäksi sen vuoksi, että asiaa on valmisteltu?

Jos oman kuoleman ajatteleminen ahdistaa, niin yhtä tuskallinen on läheisten tilanne siinä vaiheessa kun heillä alkaa hautajaisten järjestäminen. Läheisen ja rakkaan ihmisen menettäminen nostaa pintaan voimakkaita tunteita. Läheiset muistelevat viimeisiä sanoja, viimeistä katsetta ja viimeistä yhteistä hetkeä jolloin tärkeä ja rakas ihminen oli vielä läsnä. Yhdessä hetkessä kaikki on ohi. Lopullisesti. Elämän rajallisuus tulee konkreettisesti todeksi. Tunnemyrskystä huolimatta lääkärin todettua henkilö kuolleeksi on läheisten tartuttava toimeen ja ryhdyttävä järjestämään hautajaisia ja muita asioita.

Kuoleman jälkeen useista asioista on tehtävä päätös nopealla aikataululla. Ensimmäisiä päätettäviä asioita on hautaustavan valinta, arkkuhautaus vai tuhkaus? Arkun ja uurnan valinta. Vainajan omat vaatteet vai perinteinen kuolinpaita ja sukat? Halutaanko pitää ja millainen muistohetki arkkuun asettamisen yhteydessä? Vainajan kuljetuksen aikataulu sairaalasta seurakunnan kappeliin. Hautajaisten ajankohta ja monet muuta asiat vaativat pohtimista ja päätöksiä.

Läheisillä on paljon kysymyksiä hautajaisiin ja muihin toimenpiteisiin liittyen. Ennen kaikkea heillä on halu ja tahto toteuttaa vainajan toiveita. Enää ei kuitenkaan sanota mitään. Enää ei voi kysyä läheiseltä ihmiseltä hänen omia toiveitaan hautajaisiin ja muihin asioihin liittyen.

Asiaa puheeksi ottaessa jotkut kommentoivat; ihan sama päättäkööt mitä haluavat ja tehköön kuinka tahtovat.

Omaiset kuitenkin lähes poikkeuksetta miettivät mikä on vainajan toive ja haluavat järjestää asioita hänen toiveiden mukaan. Hautaustoimilain mukaan hautaukseen liittyviä päätöksiä tehtäessä vainajan katsomus ja toivomukset tulisi ottaa huomioon niin hyvin, kuin se on kohtuudella mahdollista. Hautajaisjärjestelyistä vastuussa olevien päätöksentekoa helpottaa kun vainajan toiveet ovat tiedossa. Vaikka itse olisikin välinpitämätön siitä miten omat hautajaiset järjestetään on hyvä muistaa, että läheisemme elävät näistä hetkistä syntyvien muistojen kanssa elämänsä loppuun saakka. Tämän vuoksi toiveiden kertominen ja ylös kirjoittaminen on lähimmäisten ja rakkaiden ihmisten huomioimista.

Kirjoita oma tahtosi ja kerro läheisillesi mistä he nämä tiedot tarvittaessa löytävät.