Pyhäinpäivänä muistellaan edesmenneitä läheisiä

Pyhäinpäivänä muistellaan edesmenneitä läheisiä

Vuoden kierrossa on perinteeksi muodostuneita aikoja jolloin muistellaan edesmenneitä läheisiä. Parin viikon kuluttua oleva Pyhäinpäivä on niistä yksi.

Monien askeleet vievät hautausmaalle. Läheisten haudoille käydään sytyttämässä kynttilöitä, viedään kukkia tai muita muistoesineitä.

Joskus tulee yllätyksenä hautauksen jälkeen, ettei kenties ole mitään kiinteää paikkaa, missä voi käydä läheistään muistelemassa, sytyttää kynttilää tai jättää kukkasta.

Hautaustapa ratkaisee onko haudalla mahdollista olla muistomerkki.

Arkkuhautauksessa haudalla on selkeästi hautakivi tai jokin muu muistomerkki.

Tuhkaus antaa hautaukseen monia vaihtoehtoja, uurna voidaan haudata tai tuhka sirotella usealla tapaa. Tuhkauurna on mahdollista haudata entiseen arkkuhautaan tai uurnahautaan, jolloin paikalla on hautakivi tai muu muistomerkki.

Tuhka voidaan haudata myös muistolehtoon, mikä on anonyymi hauta-alue, jossa ei ole omaa nimettyä ja näkyvää hautapaikkaa. Omaiset voivat tuoda yhteiselle muistelupaikalle kukkia ja kynttilöitä. Ruukkukasveja, metallilyhtyjä tai muita muistoesineitä ei voi muistolehtoon tuoda.

Jos vainajalla on ollut toive tuhkan sirottelusta muualle esimerkiksi kesämökille tai metsään on se mahdollista. Ilman Aluehallintoviraston lupaa varsinaista hautapaikkaa ei kuitenkaan saa perustaa eikä paikalle saa myöskään laittaa hautamuistomerkkiä.

Onko sinulla erityisiä toiveita millaisessa paikassa ja miten haluat itseäsi muisteltavan?

 

LÄHTEET

https://evl.fi/perhejuhlat/hautajaiset/hautaus-ja-hautapaikka

https://www.saaksmaenseurakunta.fi/hautausmaat/hautaaminen/hautaaminen-muistolehtoon

Kuva Pixabay