Sinuiksi kuoleman kanssa

Sinuiksi kuoleman kanssa

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut vieraskynäilijä Kuolevala yrityksen perustaja Maija Tahkola. Hän muistuttaa, että kuolema on normaali osa elämää ja herättelee suomalaisia puhumaan kuolemasta. Kuolevala yritys tarjoaa koulutusta ammattilaisille jotka työskentelevät kuoleman parissa.

Korona-aika on monella tavalla tasa-arvoistanut suomalaisia. Jokainen on joutunut pohtimaan ja karsimaan kasvokkaisia kontaktejaan, luopumaan ulkomaanmatkailusta sekä rajoittamaan liikkumista myös kotimaassa. Elämä on monella tapaa yksinkertaistunut, ja kotona vietettyaika sekä siellä suoritettavat askareet ovat lisääntyneet. Monet ovat hurahtaneet hapanjuurileivontaan, käsitöihin tai kaappien siivoamiseen.

Korona-ajan tasa-arvoistava vaikutus liittyy pitkälti myös siihen, että kuka tahansa voi sairastua koronavirukseen, tarvita sairaalahoitoa viruksen vuoksi tai jopa kuolla siihen. Kuolemaa ei voi uhmata statuksella, uskonnollisella vakaumuksella tai asuinpaikalla. Jokainen meistä kuolee joskus – jotkut koronavirukseen, toiset johonkin muuhun. Tasa-arvoa ihmisyyteen luokin juuri se, että jokainen meistä elää ja jonakin päivänä myös kuolee. Eliniät, kuolinsyyt ja hautajaisvieraiden määrät vaihtelevat, mutta kukaan ei elä ikuisesti.

Niin luonnollinen ja väistämätön osa elämää kuin kuolema onkin, olemme vieraantuneet kuolemasta ja siitä puhuminen on meille nykyään hankalaa. Harva suomalainen kuolee kotona, eikä moni ole edes nähnyt kuollutta ihmistä. Kuolema on jo käsitteenä niin haastava, että sille on kehitetty suomen kielessä kymmeniä eri kiertoilmauksia. Suomen kielessä ei liene toista sanaa, joka voidaan ohittaa niin monella eri tavalla.

Sinunkauppojen tekeminen kuoleman kanssa kuitenkin kannattaa. Kuolemasta puhuminen parantaa hyvinvointia, sillä se muistuttaa meitä elämämme rajallisuudesta. Se muistuttaa elämään hetkessä, omien arvojen mukaista elämää. Se auttaa myös siihen, että läheisensä menettäneet tai kuolemansairaat ihmiset eivät jää yksin vain siksi, että muut arkailevat puhua kuolemasta. Se helpottaa meidän kaikkien oloa.

Tämän blogikirjoituksen myötä haluankin haastaa sinut! Ota kuolema puheeksi haluamallasi tavalla, haluamasi ihmisen kanssa. Se voi olla puoliso, lapsi, sisarus, ystävä, naapuri, työkaveri, kaupan kassamyyjä – kuka tahansa! Jos oikein innostut, tee se myös uudestaan. Mitä enemmän puhumme kuolemasta, sitä helpommaksi se käy. Vain yhdessä toimimalla saamme kuolemakammon talttumaan!

Käy tutustumassa Maijan yrityksen sivuihin, kuolevala.fi